Cucu Cicit Setia

Mar 2, 2013

Nenek Make a Comeback!

Because of some people had given some compliment that nenek should use a language that all people can understand, nenek nak "terai" cakap omputih lah ye. Maap ler kalau ada salah grammar ke salah taip ke, nenek orang Melayu bukan omputih, ye dok?

Ehem~ ehem~
So....as stated above, nenek make a COMEBACK!!!! yeahhhh!
Nenek want to thank to everyone that follow nenek "from the tip of my hair to the tip of my toe" (peribahasa Melayu yg direct translate). Kali ni nenek kembali dengan wajah baru! *tak nampak apa yg baru?
Bukan baru dr luaran, tetapi baru di dalaman nye :D

Sekarang nenek nak buat confession. Nenek memang suka buat bisnes sendiri lah rasanya, nenek tak suka kerja under orang. Rasa tak enjoy. ehhhh kejap2. tapi tak jugak kot, sbb dulu time nenek kerja KFC atau Guardian nenek enjoy je kerja. siap time nak berenti tu rasa macam tak nak pulak. Maybe because of the working environment kot. Orang2 finance and account ni memang tak happening eh? ohhh.btw, sekarang nenek tgh praktikal di finance department.

Nak share pengalaman environment kerja kat finance department or nenek kira office2 lain pun sama, lain rupanya mcm yang nenek biasa kerja sebelum-sebelum ni. Agak culture shock jugak lah. Nenek just wonder why semua orang macam pandai2 sendiri je masing2 nak buat apa. Tiap-tiap hari dtg office, on PC, selak2 kertas, bunyik taip n calculator "ketak-ketuk-ketak-ketuk" then balik... Makna nya semua org kena jujur dan amanah lah sebab takde siapa akan provide kita kerja tiap2 hari bagi task. Kita sendiri kena cari kerja. Kalau kena org yg malas tu, habislahhh, konfem datang kerja untuk tido je ataupun main game ataupun online je 8jam. Haha

Oh, lagi satu yg menjadi kemusykilan nenek selama masuk practical ni, why laaa all the staffs look so young but they actually had been married and have kids. Mula-mula masuk, usha sana sini, "oh.ok la ni.semua mcm remaja2 lg.takde lah bosan sgt". Sekali dgr dorg sembang2, masing2 ckp psal anak la psal husband la, and the worst thing, nenek tak jumpa pun lg permanent staff kat situ yg single kecuali practical student mcm nenek ni.huwaaaaaa! Nampak sangat teori yg digembar-gemburkan sebelum ni yg menyatakan bahawa orang finance ni selalunya akan cepat beruban n cepat tua n cepat botak sbb tension fikir duit je, tu tak boleh pakai! hahaha. Because at my office they look younger than their age.

Ada sorang kakak tu lagi lah, gaya dah sempoi2 dah mcm umur sebaya2 nenek lah, pakai shawl,tshirt,sneakers. Sekali nanti tengok num ic die 81****-**-****, I can't believe it!!! Beza 9tahun dr nenek tapi umur kelihatannya seperti sebaya nenek? woww!

ok. sekian sudah kemusykilan tersebut. terima kasih jumpa lagi

1 comment:

shida said...

ha3..
selamat berprektikel...
pndai staff2 situ jaga kecantikan..try interview pakai produk pe... :P
~~