Cucu Cicit Setia

Jan 30, 2011

Present that i've been wating for

eh. tercakap omputih lak dah. ok lah. nek translate ye nak~
cenggini la, adiah yg nek tggu2 udoh dapat da smlm. yeay! mari le cu bsorak ngn nek~ yeay!!! ;D

nek dpt adiah camera dslr dr ayoh nek, iaitu onyang kamu ler. nek ingt nok beli mse amek degree nnt sbb time tu nek nok mntak study loan, boleh le pkai duit loan tu nk bli camera. tp bertuah nye nek ble ayoh nek doh blikn dah td. "ku rasakan~ seperti hidup semula~ " ;) nenek lah org yg paling bahagia ari ni.mngusung dslr tu kesana kemari wlaupun dlm ghumah je.haha.blom rasmikn lg neh.emm~nk g mne ek? haha
sayanggg ayah sangat2! sayanggg ibu jugak sbb memberi support kt ayah.hee :)

lpas ni boleh la upload gmbo shantek2 banyok2.wee.pstu x segan dah nk amek gambo kt tengah2 org ramai dan berposing giler2 mcm time ngn camera dslr timah ari tu.hehehe
walaupun dslr yg ayah bli tu cume bese je,so what?aku kn beginner.bukan pro.so pkai yg bese jela kn?iii.tp tgok kt kdai tu ade brand sony,wlaupun sony bru nk bertapak dlm industri dslr ni,tp power cyot wlaupun ngn hrga hanya rm1600.screen die boleh gerak2.tu yg besh tuh.hehe.tp nek idak le bli yg tu sbb cine kdai tu ckp nnt nk cari spare part die susah.n kalo nk tmbah lens,flash,or anything nnt kne order n tak banyok kdai yg ade.ceh! bajet aku nk upgrade je kn?.haha.angan2 jer.kalo tetibe jadik pro.mne ler tawu kn cu?
so, ayoh nek bli kn yg canon je.nikon xmo la.mhal lg.sian ayah nek.hee.lgpun canon ok ape.cume brand je laen.tp quality tetap best.

ok lah cu.cukop ler stakat ni nek nok cite ye.laen kali kalo ader gmbo2 besh nnt nek upload.kome tgok ler kt fb nek kalo rajen.kt cni pun kalo rajin nnt nek upload ye. okay,sehingga ketemu lg ye cu. da~ daaaaaa~~ ;)

Jan 25, 2011

I Love It ! lol

Hai cucu2 nek sume. sehat? kalo dak mkn ubat ye~

emm...apo eh yg nek nok cite neh.nek pun ingat2 lupo dah neh. biase lah, doh tuo le kn. ish3~

haa! cu nk tawu ape yg nek tulis atas nuh yg 'i love it!' tu ape? maksudnye 'saya cinta ia!" lah..haha
op coz la cu sume tawu kn mksudnye kalo cmtu.cu kn terer speaking london dr nek.almaklum lah nek lahir ala2 zaman jopon gitu. snanye, ye nenek nok mksudkn tu, nek ade ler try bukak satu website ni. dio mcm love calculator la. anok2 taip namo anok2 n crush kt sape, then, die tlong calculate. nenek tawu, mmg byk love calculator dah skrg neh yg merepek2 pon ade. tp yg ni laen sket cu. yg ni, nek dapatti, ia memang best! result die mmg mantap cu! kalo cu x pecaya, cu boleh try. jwb dgn jujor. mule2 tarik nfas dlu. pstu tnye hati cu ske kt sape, tak kire lah bertepok sebelah tgn je ke, bertepok dua belah tgn ke, semua boleh. ditanggung beres. hehe. okeh.nek bagi link die, cu cuba ya!


SELAMAT MENCUBA!

Jan 16, 2011

Fashion

Hai cucu-cucu sekalian...


Hari ni nek nak ckp psal opinion nek tentang pesyen ni. Nek tgok oghe2 sekarang neh mcm2 pesyen ade. Ade yg pesyen nk kne pelempang, ade yg pesyen anok daghe lari dari ghumah, ade pesyen buang2 anok. Tapi bukan pesyen tu yg nek nak kobar neh. Nek nak kobar psal pesyen baju, kasut, rambut, senang cite bab2 penampilan diri lah ye.

Pnah tak oghe ckp kt cu "kau ni tak pandai berpesyen lah!" ataupun "u are a fashionista!" . takpun cu yang ckp kt oghe cmtu?pikir lah ye~

Bagi pendapat nenek, pesyen tu bukan lah sesuatu yg ikut trend, up to date, atau pun barang2 branded n mahal semata. Nenek rase, sume orang adalah berpesyen atau pun bak kata omputih 'fashionista'. Setiap orang bebas tentukan pesyen ape yang dia nak gayakan dan suke hati die lah nak same ngn orang atau nk ade gaya tersendiri. Tidak semestinya pesyen yang menjadi 'trend' masa kini tu sajalah yang dinamakn berpesyen, sume baju, pakaian, kasut, dan sebagainye ade pesyen die. Kalau tak, nape syarikat produce pakaian amek 'pesyen designer' bkerja? Memang lah ade org yang pkai baju besar2, tak fit, labuh2, dan kadang2 ade yang ckp kt mereka2 tu "serabai/selekeh lah kau ni!". Di sini nenek nak pesan, kalau kamu terdiri drpd 'mereka2' yg dicakapkn selekeh/serabai tu, pedulik kan je diorg tu, cakap kt diorg "ah, lantak aku la! i loike serabai/selekeh fashion". itu bermakna kamu sedang menggayakan pesyen selekeh/serabai. bukan bermakna kamu tak tau berpesyen. kan?kan?kan?

Lagi satu kejadian, orang tegur kamu "iii..beg brand ape ni?xiaobang? euww.low class". itu pun satu lagi 'attempt' utk menjatuhkan pesyen yang kamu peragakan. persyaitonkan semuanya~ kamu ade hak nk pkai ape yg kamu nak. ade kah kamu gunakan duit die utk beli semua barang xiaobang (*hentam nama brand china ;D) yang kamu minat tu?tidak bukan? jadi, tunggu ape lagi, voice your opinion lah cucuku~ cakap kt depe "dis is my pesyen. i loike low class stuff.i love xiaobang! roxy?euww.high class.werkk" . advance tak jawapan tu cu?bak kata kwn nek 'agedebance!'. sekali cu jwb mcm tu kt die, terkelu lidah die nak berkata2.tengok2 esok nye die pi beli barang brand xiaobang tu. hahaha

Kepada cucu2 yang suka mengkritik pesyen org lain diluar sana tu, henti2kan lah ye. Tiada manusia pun yang tidak berpesyen ataupun tak pandai berpesyen. Yang penting org tu hepy dengan apa yg die peragakan, tu pun dah cukup utk buat die dlm kategori org berpesyen. Fesyen jugak bukan lah dinilai dari jenama, atau nilai harga nye. Kadang2 barang yg murah atau 'affordable' tu lagi cntik taw.

ok lah cucu2 sekalian. jumpa lg di next entry ye~ da daaa~ ;D

Jan 8, 2011

Saye menang MOTTORR~

Hai cu sume~ ;)

ari ni nek nok cite psai bnde best iaitu program affiliate yang nek baghu jo sortai. cu sume jangan takut sbb sume affiliate ni bukan main2 or tipu2 punye. ia benar! kalo cu sume nk try jadi kaye cm nenek (kaye ke? ;D) haha. cu boleh la jengok2 kt url2 yg tertera di bwah ni or click je kt banner ads yg ade kt bwah ni nek ltak. tak rugi punye cu. cu tengok je. bukan kne bayar pun kalo just nk bace or tengok je kn? trust me, nenek doh tue nek doh pnah lalui sume nye, nek doh makan garam lebih dulu dr kome sume ye~ try je...hehe. untuk pengetahuan cu, program affiliate sume ni tak susah pun, tp starting kome mmg kne bli dlu la manual die sebagai tatapan ataupun panduan untuk kome berjaye nanti. ape2 pun, nek nok ucap congrets lah ye cu~ eh!silap. good lak! ;D


Kuasa Forex







Jan 7, 2011

In a Relationship

hai cucu sekalian ;) kali ni nek nok cite psal status nek kt pesbuk. sesape yg jd fren nek kt pesbuk tu mybe tau lah yg status nek doh "in a relationship with ..."

cemni lah. sebona nye, status tu tokde kaittan ngn peghasaan pun. nek bukok2 pesbuk pd suatu ari tu, tbe2 ade request as a boyfriend. pstu nek ni mmg gemar tekan accept, tak tau nape tgn gatai sgt neh. haha. nek tak knai pun jate tuh cume pnah ber'comment2 ngn die skali ngn ber'IM' skali la. tu pun nek tak tnye pun lg die asai mne, study pe, keje dah ke, senang cite nek mmg tak tau lgsung lah psai die. Nek andaikn mnde tuh mmg main2 jela, lgpun nek mmg dah lme boh status single kt pesbuk nuh, bosan lak tak tukar2. ;D yang nek nok jelaskn kt sini skrg neh, nek mmg single lg la time neh, sesape yg nok masuk minang tu silekan lah ye, nek pun takde calon lg. *segan lak aih nek hehehe. kang sape2 yg tgok status nek tu tak jadi ler pulak nk masok minang, melepas la nek. jadi sebab tula nek nok jelaskn kt sini yg sbenar nye mnde tuh main2 je, mcm jugak org yg buat status 'in a relationship' ngn kengkawan die. situasi nye same bukan?

jadi, itu ler ceghite nye cu~

selain tu, nek nok mintak maap le yer sebab sejak kebelakangan ni nek busy sket ngn kelas2 n assignment. jadi tak sempat ler sgt nk update blog neh. lgpun nek doh ketandusan cito2 best meletup nih. amek maso jugak ler nak korek cito yo. sobak eh cu~ nnt ble nek doh blk ghumah psti ade cito best yg nek nok kobarkn ke cu. okeh! see yu neks taim ;)

Jan 2, 2011

Environment Baru

Hai anok2 cucu sume, nek doh lamo tak update blog ni sory ye cucu2 sekalian. Cucu2 sekalian msti dah rindu sama nenek bukan? (*nek pun nk perasan mcm korg jugak) ;D
cu nk tau, nek busy sgt beberapa ari yg lpas.jemaat nek abes kan mase puas2 kt umah sbb tu lah hari last cuti sem nek. nek sedih sgt nok tggalkn umah. uwaaaa (TT-TT) Pstu ari sebtu nek pi port dickson, family day ngn jiran2. syok la. tp yg tak syok nye ahad pagi neh nek doh keno balik Perlis dah. Bukan pagi2 biase pulak tu, ni pagi2 sebelum suboh. aduhai~~ tidak dapat ku menanggung siksa~
Nek ni kaki homesick. asek ingt nk dok umah je. Jaoh la mslhnye. tu yg nek tak pueh ati tuh. haish! udoh le cu.nek geram sgt ni. rse mcm nk hantok pale oghang kt dinding je. huhu~ okeh le cu, kalo jumpe mok nenek, cu tolong kirim salam ye. ;)