Cucu Cicit Setia

Mar 31, 2011

Banjir Melanda Perlis!

Aduhyaii~~
komer tau dok Perlis skrg neh banjir ooo..nenek terpakso (sukorelo snanyo) balek ghumoh nek kt Bangi naek bas semalam. Punye lah havoc nye suasana kat uitm semalam 'taim' sume student2 dapek tawu deme sumer buleh balik ghumoh.memang gocoh ler sume pakat dok nok balek aih. Uitm sedia nok dekat sepuloh bas nok poie Aloq Staq pun dok cukup laie kot. Abeh sumer student2 dok tolak2 beghebut nok baek bas tuh, doh tokde ghope student laie doh, macam mangsa2 Tsunami doh ghope.pdahai bukan ayaq dok naek mcm tsunami nuh, ayaq dok tang kat luaq area uitm ja. yang depa ni dok kelam kabut tak sabaq nok balek sangat dok hengat doh nok beghator doh. ish3~~

Nek idok dapat ler nok tayang gambo2 banjior kat komer sobabnyo nek dok eksited sangat nok balek,lgpun baghu pas beghobut nok naek bas ngn student2 yg laen, tu yg tokde semangat doh nok nangkap gambo banjior tuh.hehehee.maap yer cu~~ ;)

Nek tak taw ler pe kabornye Perlis sekarang neh..arap2 nye dak elok lagi ler.buleh nek cuti kt umoh lame2.hahaha.jahat nyo nek ni kan.

Hah! lagi satu yg nek tok sabor doh bila balik ghumoh neh. Dapat ler nek nengok episod first "Maharaja Lawak"! YEYYY!!! ;D
Komer sume mesti doh tawu pasai program tuh kan? moh ler kte nengok samer2 esok malam kat astro prima  atau astro warna.macam best je. heheheee


Mar 28, 2011

Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak Bulan 4-6 2011


kepada blog Bdk Botak :- Saya Perempuan!! heheh ;)

senang je kan..wahhh!

Gegar Blogger Baru


ce tenung gambo bawoh neh... ;)

(burung pun tawu menganyam ketupat taw)
Napo nek lotak gambo ni eh?
napo? sobabnyo..'fes2' nek nok baco entri abe Ben neh, nek semangat ler nengok title dio "Bila si dia belajar anyam ketupat ..". nek bajet oghang ghumoh abe Ben ko yg menganyam tuh, tak pun anok abe Ben ko (kalo ado anak lah).sobabnyo nek semangat tuh,nek pun terer bab2 nganyam ketupat neh,yolah,nek kan yg makan garam dulu daghi komer...heheh ;D tuptup bilo nek view jo entri tuh, gambo burung yg dok terpampang bosar kat screen nek. (*terkojut nek!)..pandei sangat aihh burung tuh.nek nok bela loh dio kalo cmtu ghopenye.suweeeet.hahah..pastu entri ni buat nek nok tergolak,abe Ben pun tawu berlawok.

Nek~ Nek~ Napo nek nok jadik blogger?
emm..emm..aiyohh! doh jelas2 nek lotak kat 'header' belog nenek. Nek nok bagi komer, cucu2 nenek, baco entri nenek. Nek kan nok jadik penglipurlara. tapi tok semestinyo nek cakap pasai apo yg jadik seharian kat diri nek jo, nek nok jugak komer tawu pasai ape yang nek tawu, yang nek blajo dalam kelas tiap ari, sobabnyo nek tawu ghamai yang tak tawu manfaat belajor 'investment' neh. deme bilo dongar jo 'investment course', deme perlekehkan dan cakap wat gapo nok blajo tu sume,sonang jo menatang melabor2 tuh. Nek tawu ler 'investment' ni tokde ler se'feymes' sains,medic,engineering.tapi ado manfaatnye blajo 'investment'.jadik, tu yg nek nok gtaw komer sumer dlm blog nenek sedikit sebanyok yg nek mampu. ;)

Blog apo yg nek nengok hari2?
haa..yg ni banyok jugak ler. tapi nek nok buat summary je. Nek masok blog abe Ben Ashaari (tok guru belog), Fatin Liyana (sobab suko style dio), GarbageLapsap (nok dpt inspirasi berpesyen)...

okeh..tu je lah untuk entri kali ni..solamat membaco ;D

2 : Crazy Face Photo Contest

Apo kono eh jang...adoiii..doh dokat seminggu nek organize contest neh.tukang view nye ghamai.tapi yang nok join nyer tokde sekor pungg..ish3
nek siyes neh doh smngt nok bg adiah misteri kat komer neh..komer taknok ke?..huhuuu..nok bagi adiah monang tanpo bertanding pun tokde sape yang join walau soghang..haish..napoknye adiah kat nenek jolah..seyes tokde sapo nok masok?kalo tokde nek nok cancel ja contest neh... :'(

Mar 27, 2011

Game Kasi Gegar

Anok2...pabila komer melangkah ke alam dewasa, mcm2 yg komer akan lalui...mungkin akan ade banyok bendo burok yg akan jadik lebih daripada yg baik.atau mungkin juga lg banyok bendo baik yg jadik..

Cucu : apo yg nek dok meghepek tah.tokde kaitan langsung ngn title nenek kat atas tuh
ohhh..soghi~ soghi~
nek dok emo soghang2 nape tah. hahah ;D
oklah..nek pasti komer dok tawu laie kan yang nek minat gilo2 game apo? ni ler nek nok gtaw neh...heheh

Nek snanyo suko gilo333333 main game Need for Speed atau dlm 'syotfom' nye NFS. wahahak!!

Eleh nenek.nak gebang je.tak napok pun nek dok main game ;p
memang komer takkan napok sebab nek hanyo nipu komer je.WAHAHAHH! (*ok.itu joking)
Jawapan sebonar :
memang ler nek akui, sojak kebolakangan neh nek memang doh tok main game doh disobabkan kesibukan yang amat melampau.bukan makno nyo nek tok minat doh nok main game nuh, tapinyer komer tau ler kan bile doh main game tu mmg maso satu aghi pun ghaso mcm satu jam jo dan semuo keghoje takkan bejalan lah..ish3..pastu lgpun nek dok main game tu kat PS2 adek nek,jadiknye bendo alah tuh dok kat umah dan nek dok jaoh beghibu batu daghi ghumoh nek.kuhkuhuu~

Snanye nek nak cite ape neh nek~~
hahaha.cian kome yer...nek nok cito pasai game NFS tu lahhh
mcm ni..last nek main game tu maso kuor edition yang NFS:Undercover. tapi undercover tu mmg amatlah susah bila time nok escape dghi encik polis tu sobabnyo depe awai2 laie doh pakai kete porche untuk mengojar nenek yang berlumba haram kat tongah2 jalan ghayo tuh..ish3..doh ler banyok kete polisnye skali kojar..pastu disebabkan susah dan nek amek banyok maso gak untuk main game tu dalam satu maso, nek pun quit main jap sampai ler sekarang doh kuar banyok2 lg edition...


untok pengetahuan komer, nek setat main NFS ni bukan ler daghi muler fest2 NFS kuor tuh, nek setat daghi edition NFS:Underground 2.lambat ugak kan?..


itu sume keghoje abe nek ler yg pi boli game tuh pastu nek yang mmg sojak kocik doh suke game lumbo2 keghete pun jatoh cinta lah dkt NFS.kalo tak dok main gran turismo je.hahah


okeh..cito pulok pasai edition yang sebelom undercover tuh, nek main NFS:Prostreet.


tapi prostreet ni agok tok mencabor sangat ler sobabnyo sumo perlumbaan hanyolah dalam litar ajo.tokde langsung adegan kojar mengojar dengan polis.kojap jo main doh habeh dok game tu. (*bajet nek terer.buwekk) malah edition2 yang sebelum prostreet tu (carbon dan most wanted) lagi lah susah..bagi nek lah..tapi idok le sesusah undercover gamaknye..

(nek main carbon hok collector's edition *bajet collector la ;D)


Sekarang bile nek nengok edition2 baru NFS yang dikeluorkan oleh EA games, ghopenye doh limo edition nek terlopeh.ish3.copek sungguh deme kuorkan edition baghu.setaun duo edition.hebat~ hebat~
udoh tu mule ler nek ghaso doh tua bebenor sobabnyo doh outdated sangat lerr.uwaaaaa!

Mar 26, 2011

Mod Belajar : Apa itu Mutual Fund?

Komer penoh dengor dok 'mutual fund'? alahhhh..yg Public Mutual tu ke.yg Public Bank punye tuh.msti penah kan? Public Bank tu yg org slalu dengor tp snenye ado berpuloh2 lg agensi yang menaworkan mutual fund neh..
Maso komer dengor 'mutual fund' ado dok komer tertanyo2 menatang apekebendenye tuh? Haa..ni ler yg nek nok gtaw komer sbb nek tawu ghamai lg org tak tawu psal menatang2 yang ade dalam investment neh contohnye seperti 'mutual fund' ni lah.yang oghang dok cakap selalu cume "nok melabor saham..nok melabor saham".tp bukan saham tu yg dilabor.depe labor saham ayor besor.HAHAHAHA.

Nekkk~ bgtau la Mutual Fund tu ape...
Mutual fund tu iolah investment bank kumpulkan duit yang komer dan pelabor2 lain invest tu dan gunakan semua duit2 yang banyok2 tu untok invest pulak dalam pelbagai jenis pelaburan yang lain contohnya dalam stocks, bonds, dan money market (nek tak ajar lg kn yg ni ;D)..paham dok? contoh mcm ni ler ; komer letak duit kt mutual fund, komer ade 1 share dlm mutual fund tu, tapi mutual fund tu ado banyok2 lg share dalam banyok2 pelaboran sebab diorg pegang banyok2 duit dari banyok2 pelabor yg lain, bukan komer pnye sorg je.hehe..

Ohh..mcm tu..Mutual Fund ni ade kat Public Bank je ke nek?
Aihhh..idak le.banyok lg la syarikat lain yang menaworkan mutual fund smpai tak laghat nek nok nyebot satu2.kalo komer nok tawu kome buleh click sini (list of Malaysian Shariah-Compliant Funds) hok tu baghu list fund yang ekot shari'ah.ado laie banyok fund yang tok ekot shari'ah punye tapi komer nengok jela hok tu dlu, takkan komer nok invest dlm fund yang tak halal..

Nek ckp Mutual Fund ade banyak. Mcm mane nk invest nnt tak tau dah nak pilih yg mane~~
Lahhhh...komer kalo nok tawu mutual fund yang mano terbaek utk komer, tengok lah dulu pado komer punye tujuan atau objektif. Komer nok dapat pulangan dlm jangka maso panjang atau pendek. tak pun komer kene amek kire jugak komer nok pulangan yang tinggi dgn risiko yang tinggi atau komer tak sanggup hadapi risiko tinggi jadik dpt pulangan sederhana jelah...

okeh..nek nok kuar jap.nnt lain maso nek sambung lg caro2 nok pilih mutual fund yer cucuuu~~

1 : Crazy Face Photo Contest


Merujuk kepada entry nenek yang lopeh pasai contest neh (Crazy Face Photo Contest), ado soghang cucu nenek beri pendapat bhawa katanyo lambat sangat contest neh tutup. tok sabor kot nok dapek adiah eh cucu2? Maap ler, nek dok terpikir sebelom neh komer mmg ado sifat teruja. (hehe.over)....

Jadik nek decide nok percepat ler tarikh tutupnye supaya komer dapek ler adiah nye cepat2 ye cu..nek ingt nek nok tukar pado ujong bulan April..30 April 2011..ni pun nok masok April dah pungg...ok dak cucu? ke ado nok ubah apo2 laie? gtaw nek jo ok?jange malu jange sogan,nek teghime je... ;)

Untuk masa sekarang, tarikh tutup contest ialah pada 30 April 2011.
Harap Maklum.

Sekian....

Mar 24, 2011

JOIN BLOGLIST MISZLULLABY

Saya nak join bloglist MiszLullaby!
ni versi nenek pulok :
Nek nok join belogliss MiszLullaby!!!!
(*nenek tak sodar diri :D)


support lah nenek yer.nek bru nak blajo.udoh tuo bangke baghu nok blajo membelog neh. isk3...

Crazy Face Photo Contest

Bulan April bakal menjelma dan dari dolu2 kite udoh muak dgn tarikh 1st April yang mane komer sume suker sangat nyakat sahabat2 komer dgn macam2 cara lagi2 taim sekolah tu. ish3...teghingat nek maso zaman nek mudo2 dolu nengok cite tom and jerry yang deme kene kan satu sama laen. Hahaha.


Jadik, sempena masuk bulan April ni, nek nok ler nganjurkan contest first nenek, arap2 dapat ler sambutan.
Okeh. kepada komer2 yang nok join contest ni, ape yg komer kene buat ialah, tunjokkan gambo komer samo ado gambo diri sendiri ke, gambo kwn2 ke, ataupun gambo kawan komer, tapi gambo tu mestilah menunjukkan muka yang gila-gila dari komer.HAHAHA ;)


Syarat-syarat contest :
  1. Follow blog ini supaya komer tau ler segala perkembangan contest ni.
  2. Buat entri yang bertajuk "CRAZY FACE PHOTO CONTEST"
  3. Upload gambo komer yang nak suroh nek nengok tuh dan eksplain sikit pasai gambo tu
  4. Letak banner kat atas tu dalam entri komer dan link kan terus ke entri contest ni
  5. Kalau boleh letak banner contest ni kat sidebar komer sekali yer ;D
  6. Komer kena letak link entri komer tuh kat bhgn comment entri nek ni supaya nek dpt nengok
  7. Tag sekurang-kurangnyer 3 rakan blogger komer dan pastikan depa suma tau pasai contest ni yer ;)
Senang je kan nak join? Meh ler join ghamai2 yer ;)
Adiah nyer mesti lah ader tapi nek nok surprise kat komer sumer.hehe.tapi lumayan taw sebab ni contest first nenek dan nenek sangat excited  ;D 

Tarikh tutup : 30 April 2011

Terima Kasih ;)

Mar 23, 2011

General Lesson 1 : Apa itu Orchestra?

Sebelum tuh nek nok mintok maap ler banyok2 kat komer sume sebab nek dak gtaw dolu ape tuh orkestra maso entri lopeh. Yolah, nek tawu komer sume kan udoh pandei2 sume nyer kan? hehe. Tapi kepada sapo2 yang masih ragu2 lagi ape tu orkestra, sini ler nek nok toghangkan. ;D

Orkestra ni ialah satu kumpulan orang ramai yang memainkan alat2 muzik bersamo2. Biaso nyo lebih dari sepuloh oghang ler, lagi ghamai lagi sodap. Pastu depa salu dok main kat dalam dewan atau hall macam kat Malaysia ni yg femes Istana Budaya lah. Komer jgn ingt Istana Budaya tu guno nyo untuk buat teater je, buat orkestra pun buleh taw. Ade ler penah bapo kali tah ado orchestra kat situ. Alangkah bestnyo kalo nek dapek poie kan..tapi malang nyo nek tak dapek.huhuuu :'(

Nenek..Nenek..saye nak masuk orkestra lah.saye reti main drum~
Haishhhh. komer neh. maner ader oghang maen drum dalam orchestra. Tak syahdu lagi ler jadiknyer... Komer kalo nok masok orchestra, komer buleh main violin (biola), harp (yg mcm pari2 main dlm cite dongeng), piano, clarinet (adik beradik recorder), trumpet, drum pun ado snanyo tapi bukan jenis drum yang band tuh, drum yg dlm orchestra ni kasi bunyi denguuung je, dua tone je. ;) dan ade mcm2 lagi alat muzik dlm orchestra ni...

Tak Rock lah nek..lagu ape je yang boleh main.iiii.tak best!
Best je ler cu oiii~~ komer je tak penah dongar kot. Cube ler komer dongar sket lagu2 orchestra atau instrumental neh, mesti komer cair doh. Contohnye macam lagu Johann Pachelbel yang bertajuk Canon, best gilakk.hehe.pastu yg orang dah recompose jadik versi rock pun okey jugak. Pastu lagi komer dengor lagu Beethoven iaitu Fur Elise, lagu2 Johann Sebastian Bach, lagu2 Mozart, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, lagu Primavera oleh Ludovico Einaudi pun buleh. Sape2 tah kan namo yang nek sebut neh.Hahah. Komer try ler dengor. layannn..heheh. kalo komer tak dapek feel jugak tuh nek pun dok tawu ler mungkin komer hati kering kot.ish3...tapi yang pentingnye komer dengor dulu lagu canon tuh, bukan canon camera tu, ni lagu classical lahhh...


amacam? sodap dak? sodap kan? hehehee  ;D

Mar 22, 2011

Night Club vs Orchestra

Hai cucu semua!!! soghi deh nek doh lamo tok buek post baghu. nek bizi sket sekarang neh. eh bizi banyok. ni pun curik2 maso jap nok buek post baghu bg pueh ati kome sume sket. sobabnyo nek kan sayang semuo cucu2 nenek neh ;D

Pasai 'tagline' kat atas nuh, nek nok bincang pasai night club atau lebih dikenali kat Malaysia neh sabagai kelab malam, dan orchestra yakni kegemaran nenek, mane satu lagi best? haaaa.mane cu?

Ado ler hambo Allah tuh ckp, "saya suka pegi clubbing sbb suka dgr music dia". Nek tawu, setiap oghang memang berbeza kesukaaan atau kecenderungan dio. Ado yang suka music fastbeat, ade yang suka music slow. Macam nek, nek layan lagu yg slow dan syahdu yang meletakkan emosi dlm irama tersebut. Oklah, takmo ckp psai nek, komer bukan nok dengar sgt pun kan.heheh. daripada nek syok sendiri, maghi ler kite pikirkan samer2 ape beza kelab malam dan orchestra.

Night Club
  1. Memainkan lagu2 jenis techno dan berentak laju
  2. Pakaian seksi dan tak formal
  3. Boleh tukar2 pasangan
  4. Perlu menari dan bersentuhan badan dgn sape2
  5. Pengunjung bawah umur boleh ditangkap
  6. Berdosa jika berkunjung ke situ


Orchestra
  1. Memainkan lagu2 instrumental dan mendayu2
  2. Pakaian agak formal dan sopan
  3. Boleh pegi sorg2 atau berpasangan tapi tak boleh tukar2 sbb mungkin akan dicop gila
  4. Duduk dan menikmati music yang dimainkan
  5. Semua peringkat umur boleh mengunjungi
  6. Tidak berdosa kerana tak menghayalkan
  7. Baik untuk perkembangan otak si manja ;)

point nenek dah tamat disitu, ade lg snanye point tapi taknak terkuar pulak buat mase sekarang.hehe ;) kalo komer sume ado nok tamboh papo buleh ler gtaw nenek 

Nek nok tanyo neh, beghapo ghamai yang suko lagu techno dan beghapo ghamai yang suko lagu instrumental? Mano lg banyok? Pado nek, lagu instrumental jaoh lg hebat dr techno.heee ;)

Do you tend to be shy or an attention seeker?

shy... ^_^

Need investment or financial advice? Ask me =)

Mar 16, 2011

Pelbagai Dialek di Malaysia

Hai cucu~~
Aghi ni nek nok kecek psai dialek2 atau loghat yang ado kat Malaysia neh. Secaro jujor nyo nek memang kagum ler ngn oghe yg buleh bercakap dalam pelbagai dialek. Contohnye macam kwn nek soghang neh, cakap keyeL dio buleh, kelate buleh, ganu buleh, utara pun buleh. Tinggal beberapo jo yg tok buleh laie seperti borneo, n.sembilan, ngan sarawak. Bak kata pepatoh Melayu, "masuk kandang lombu menguak, masuk kandang kambing mngembek, masuk kandang harimau mengaum". Kiro nyo kalo dio poie mano2 pung sonang jolah nok bawok diri. Nek tingin ugok nok cakap dlm berbagai dialek neh, best lahhh. Pendapat kome cemano?


Pastu yg ekstra nyo, kadang2 kalo nok shoping kat sesebuoh negeri tuh, penjual nye akan bagi murah sket kalo kito bercakap mcm mereka. Contohnya kito poie kat wakaf chek yeh (*nek dok taw le ejaan nyo mcm mano), kalo kito cakap kelate, konfem dapek kurg hargo.





Nek ado ler search psai nok blajo dialek2 nuh...ni dio antaro yg nek jumpo :- 


Sabah




Baring - Limpang
Kejar - Bubut
Pijak - injak

Rokok - Sigup
Lalu - Limpas
Contoh: boleh saya tumpang lalu? - bulih sia limpas?, lalu kat depan lah - 
limpas di dapan bah

Tidak - nda
Contoh : A.kau mau makankah?
             B.nda la..

Bah
*sebagai kata penguat dan kadang-kadang bermaksud 'ya'
Contoh : A.tolong beli nasi.
             B.bah.

*diambil daripada blog Sintaksis dan Semantik


Terengganu


Kata penguat
loghat terengganu sememangnya kaya dgn kata penguat untuk menguatkan sesuatu perkataan.
Contoh: sangat berat = berat nanang. Biasanya digunakan dibelakang sesuatu perkataan.

sangat ringan - ringang lepong
sangat masam - masang rebang
sangat pahit - pahit lepang
sangat tawar - tawor hebe
sangat manis - manis leting
sangat pedas - pedas desik
sangat panjang - panjang depe
sangat pendek - pendek ketok
sangat comel - comel lotey
sangat hodoh - hudoh sepang
sangat busuk - busuk kohong
sangat bising - bising bango
sangat senyap - senyap tuppah
sangat banyak - belambok lana
sangat sikit - siket peh, siket tueh
sangat hitam - hitam legam, hitam beletung
sangat kuning - kuning siyyo
sangat merah - meroh nyale
sangat putih - putih lepuk
sangat gelap - gelap gelemak
sangat cerah - ceroh bederang

*diambil dari forum Mari Belajar Dialek/Loghat/Bahasa dari negeri2 di Malaysia


Cakap psai dialek2 neh, nek suko nengok Raja Lawak mggu lepas yg bertemakan dialek lagi2 kumpulan Balas yang menggunakan bahasa Kelate pado malam tuh.
lawak gile dorg dok teran2 kecek kelate. HAHAHA. cmtu ler kalo oghe tok kelate teraii nok kecek kelate. ;)

Mar 14, 2011

Peristiwa Paling Memalukan Mac 2011

Wahai cucu-cucu nenek... aghi ni nek tak mau buek kelas yo. aghi ni nek nok citer sket pasai kejadian semalam maso nek nok balik ke Alor Star...

Scene 1 : Lebih kurang jam 1600, di rumah.
Nenek nok pilih kasut nok poie dinner 21Mac nnt iaitu pada mnggu dopan. Nek pun carik lah kasut2 kat umah tuh, tapi malang nye tak dapek nok membelek sume kasut sobab nyo ado satu almari kasut yang tokleh nok bukak kerana dihalang oleh barang2 nok renovate umah. Nek jumpo lah ado satu kasut lamo yang nek boli ajo tapi ponah pakei sekali ajo kalo tok silap nek sobab saiz kasut tuh agak bosar ler untuk kaki nenek nnt bila pakei time nok jalan tuh kaki nek ni macam nok terkuar2 ajo. Nek test mcm ok dah kot, mungkin kaki nek doh bosar sket skrg maklum lah kasot tu boli maso nek umo 18 tahun.hehee. Lopeh tu maso nok kuar doh tu dlm pukoi 1735, nek pun serong je kasot tuh dan teruih masok kereta. Time tu tokde apo2 yg polik pun lg.

Scene 2 : Lebih kurg jam 1815, tiba di airport
Setibanya di airport, nek turun kereta dgn omak nenek. Nek pun menuju ke pintu masok airport tu dan nek doh ghaso smule yang kasut tu memang longgar jo. Nek bonti jap lopeh melepasi pintu masok tu dan membuat koputusan utk masukkan kaki soluar ke dlm kasut tu supayo tokde ler longgar sgt kan. Aleh2 maso nek masokkan kaki soluar nuh, nek ternampok kesan belahan sikit kat dopan kasot yang nenek pakei kat belah kaki kiri. Mampuih. Memang nok terngango doh ler kasut tuh. Nek mula lah jalan dgn tok seleso dan kasut tu pun semakin bosar doh terngango. huhuuu. Omak nenek dok pikir nok buek camno dan kat mano ado juai selipar kat situ, tapi malang nyo tokde ler juai selipar. Nek teruih jalan poie ke security check dan tokleh blah nyo oghe pompuan hok jago security tu dok nengok tang kaki nek padahal nek poie kat dio nok tanyo 'tripod camera' tuh buleh dak bwak naek ateh plane, dio bukan nyo pandang tang muko nek, dio poie pandang tang kasut. Awat? jakun sangat ka tak penoh nengok kasut oghe terngango? okeh.lantak lah..nek teruih pi kat counter check-in. Smpai jo kt situ, omak nek toringat mcm ado kasut omak lotak kt  dlm boot kereta. Omak pun poie ler lari jap kt kereta sementara nek beratur nok check-in tuh. Doh abeh check-in, nek jalan cari omak nenek dgn kasut yang doh sampei duo2 beloh terngango doh saat neh. Susoh gilo nok jalan sampai nek terpikir nok tanggai jo kasut tu jalan kaki ayam jo. Huhuuuu~ Jumpo doh omak nek tapi kasut tu ghopenye takdop jugak.sedih weiii~

Omak nek cakap tokpe lah nnt nek pakei ajo selipar omak nenek tuh, bio omak nenek pakei kasut koyak tuh sobab takkan nek nok jln jaoh pakei kasut koyak nuh. Nek tok sampei ati ler nok bg omak nek pakei sobab malu kot, pastu mmg doh tokleh je nok jalan pakei kasut tu, terjerluih kaki koluar taw nnt. Tapi omak nek pakei jugak sekojap. **Huhu.terharuuu... Kami poie ler kat tompat dudok jap nok tukar kasut, pastu doh tukar tuh, kami bangun ler sobab nek nok masok dlm doh, maso kami jalan tuh, tok guno punyo sorg minah ni tak taw ler melayu ko endon, mcm endon je ghope, dio dok terjengok2 tang kasut yang sekarang ni sedang dipakei oleh omak nenek. Doh tu bukan setakat nengok cmtu je, kepalo dio siap tersenget2, tertunduk2, dan badan die pun terbongkok2 ke bawah macam semangat sgt, dan pelik sgt nengok kasut oghang terkopak. Tok kedip2 mato dio nengok. Tahpape ler punyo minah, jakun sgt. Nok ke nek bagi dio kasut tuh? unik kan? sapo jo yang ado kasut mulot buayo. Hahaha. Sian~

Bila nek doh nok boarding, omak nek anto mesej cakap "hari ni dlm sejarah, berkaki ayam keluar airport"..ohh.sobak nyo ati nenek, omak pulok yg keno jalan berkaki ayam sementaro nok poie masok kete. sian omak~ huhuuuuu

"omak cakap, tu ler..laen kali nok cari kasut gtaw omak dulu nok tawu kasut mano buleh pkai lg, kasut mano idak. Nek maleh nok susahkan omak nek, tu yg nek pi carik sendiri kasut tu. Tak tau pulok buleh jadi cenggini.... :'(



Sampai jo kat Alor Star, pokcik nek ngn family nye jemput nek. Pastu ayoh nek doh pesan kat pokcik suro bawok nek poie beli kasut dulu, cari kasut yang elok2.

Moral Value : Pilih kasut elok2, bgtau omak kalo tok pasti keadaan kasut tu, jgn susahkan orang.
Nenek dikelilingi dgn oghang2 yang sayang nek sangat2, nek terharu + bahagia + bersyukur.. =)

Mar 11, 2011

Mod Belajar 2 : Apa itu Bond?

Ok lah cucu2 kesayangan nenek, ari ni nek nok cite psal Bond. kome dok tawu lg kn bond tuh ape? sebelom nek terangkan, izinkan nek me'neutral'kan dulu hati nek neh sat naaa~

Okay. so now, the lesson begin~~~
Apa Itu Bond?
Wahai cucu2 sekalian, bila komer dengor 'Bond', nek tawu dah pe yg komer pkir. 'James Bond' kan? hahaha. Meh sini nek nok kobar, Bond tu ialah sejenis investment. Ade jugak bond yang dipanggil 'Sukuk'. Penah dengar 'Sukuk'? Tau ape itu? 'Sukuk' tu ialah Islamic Bond, maka ia menepatilah syariah Islam. Dengan meng'invest' atau dalam bhsa Melayu nye melabor dalam Bond neh, komer akan dapat pulangan nye dalam bentuk coupon, atau interest. Bond ni ade maturity date atau bhasa lain nyer tempoh matang, tapi ia tidaklah sekejap, minimum 3 tahun dan ke atas.


Wahai Nenek, Macam Mane Kite Nak Invest dalam Bond?
Wahai cucu, Bond dijual over-the-counter atau melalui kaunter, iaitu komer boleh pegi ke mano2 stockbroking firm atau investment bank seperti OSK, Maybank, Alliance, dan sebagainye. Untuk pengetahuan cucu sekalian, banyok doh investment bank kat Malaysia neh, jadik komer tok perlu ler ghisau yer. Dan lagik satu, kerajaan pun ade menawarkan Bond taw, contohnye macam bond Bond Simpanan Merdeka, CAGAMAS, Bond Khazanah, dan sebagainye. Untuk invest dalam bond2 kerajaan neh, nek tak pasti sangat ler tapi  rase nye kene berurusan dgn Bank Negara kot.kalo tak silap nek ler kan..

Kami Boleh Invest Dalam Bond Tak Nek??
Haa...hok ni lah yang nek nok gtaw neh, buleh tu buleh cu, tapi jarang ler oghe persendirian invest dalam bond. Selalunye company2 yang beli bond neh. Sobab nyo lah kan, bond neh dijual dalam unit yang bosar, jadik ongkos nya jugak iya bosar lah yo.

oklah komer, nek tok tawu nok hbaq pa lagi dah. lani kalo cucu sumer nok tawu pape lebih lanjut, tanya ja nenek ye, nek akan cuba jawab sejauh mana yang nek mampu. Okeh, next time kite blajo psai lain pulek ye ;)




Gempa Bumi di Japan

Aduhyai~~ dasat sunggoh gempa bumi dan Tsunami yang melando Jepun ari nih. ish3
seram sejok nek dibuat nye. Dah katanye pun yang paling terok semenjak 140 tahun yg lalu. Kita berdoalah ye semoga Malaysia ni dijaohkan dan diselamatkan dari segala bencana alam yang dahsyat2 seperti itu.amin~

Agenda : Balik Rumah!!

Hai anok2, cucu2 sekalian...
seperti yang telah dijanjikan, nek akan publish gambo2 yang nek ketip semalam masa ondewey nok balik ghumoh nek. cu doh tok sabor? nenek punn!! hik hik ;)

moh ler kite nengok yer~

mase ni nek tokde keje nunggu bas kt tepi jalan. akhirnye bas pun tarak. naseb badan le yer~ last2 suro je ler adek nek amek pi anto airport.huuaaaa

ni pun gara-gara tokde keje lah ni.dgn beg bosar nye

ini ler signboard yang sompat nek amek gambo sementara tunggu bas dtg yg bagai menunggu duit jatuh dr langit. isk3~~

 okeh! mari mulakan perjalanan di dalam biluun teghobang pulak

penemuan menarik : macam ular kena palu

uwauuu~~ cantek nye lampu2 mesiaaa

Ha! cucu2. ini ler yang nek dok hbaq kat ampa Tron Legacy nuh. macam dak?


banyok nyo lampu oii...

okeh2! yang ni gambo paling best.hehee. ni ler photographer nye..sape tu?.ceteka?.ceteka?
nenek ler...ate sape lagi~

suda abesh! ngatok2 nek nok upload gambo neh.dok cukop rehat lg cu~ udah ler.nok pi nengok tv nuh.dok kt ostel tok dapek ler nok nengok tv.nek balik neh nok nengok pueh2.hihi ;)
da~ daaaaa~ cucucucucucu~


Rumahku Syurgaku~

Akhirnye~ sampai jugak nenek ke ghumah tercinta.heheheee
bestnye!~~
Ponat gak eh wlaupun sejam je jln. tadik ade ler nek amek gambo sket.gambo dari langit.gamba tron legacy pun ade ugak taw.tapi esok ler yer nek nunjok kat komer.nek tok laghat nok masokkan gambo2 tuh dlm laptop sekarang ni.maklum ler, udah tuaaa~ uhuk! uhuk!

okeh.cu sume nk nengok tak gambo2 tuh? tunggu nek ea esok! ;) da~ daaaaaaa~

Mar 9, 2011

Tadaaaaaa!!!!

Pengumuman~ Pengumuman~ 

Nenek udah pun melancarkan logo terbaru nenek. bukan kerana merger or acquisition yer. ini kerana nenek baghu menyedari kepentingan untuk mempunyai sekeping logo. ni nenek 'dezain' sendiri tauu.. komer ader? hehee

Lepas ni nenek akan terus menggunakan logo ini dgn meluas. tungguuuu~~

penglipur lara fasola™ © hak cipta terpelihara

JUMPING HIGH PHOTO CONTEST

Wahai cucu2 tersayang sekalian. aghi neh nek nok sertai contest lagik. dan contest nye bertajuk JUMPING HIGH PHOTO CONTEST! yeayyy!!!

click kt gambo atas neh untuk tgok detail psal contest ni ye anok2

Untuk pengetahuan cucu2 sume, contest ni di 'orgenaiz' oleh blogger yang bernama Tyra. Ado banyok ghupe nye blogger yang buek contest, nek baghu ler tahu, almaklum lah nek kan baghu laie dalam dunio pem'blogger'an neh, jadik banyok lg ler selok belok yang nek dok tahu laie.

Nek nok teraii lak join contest neh sobab nampok menarik sangat. banner nyo pungg menarik juak. ish3~ untung lerr tuan punya belog~ jeles nenek.heheh ;)
Okeh. nek doh carik punye carik gambo2 dlm file nek, akhirnye jumpe la gambo nek melompat yang neh. Buleh ler nengok dibawah ni yer. ps: cik Tyra, sile ler judge yer.tok meghape sangat ler gambo nek neh, hanye secebis gambo usang yang terselit kat ghumah nek ni jo,gambo mudo2 bergotah dolu.haha. sile~ sile~



Cucu : Nek~ Nek~ ni gamba mase bile? tak penah nengok punn
Ni gambo nek maso poie Bagan Lalang aghi tuh dengan kengkawan nek. depa yang amek gambo neh, nek tukang melompat je keje. Nek kan atlet bersaro (*dlm mimpi) hehe. Gambo neh nek tok penoh publish laie taw cu, nek simpan jo buek kenangan nek sampai ler aghi ni baghu ler nek publish semato-mato untok contest yang VaVaOOOm! neh. Ini ler gayo Ratu melompat, ratu2 dunia kan sopan jo, nek pun nok sopan ugak ler sekali sekalo. hahah. ape pendapat juri? arap2 ler ado rezeki nek yer anok2.tolong ler doakan semuga nek dapek yo. Sobab neh la permulaan nek nok join contest. Kalo dapek ler kan, memang ler membakor semangat nek nok join contest laen2 pulok. Nek ni doh ler semangat juang idak ler ninggi mano, sipi2 jo. hehe. udah2, nek nok pi blah dulu. sebelom tu komer nengok ler bwah ni yer. ni ler list2 rakan blogger yang terpilih untuk memasuki entri nenek kali ni. (*mcm top je entri nenek.bluekk) heheee





Sehingga ketemu lg yer anok2 dan cucu2. da daaaaa~~~

Mar 8, 2011

Mod Belajar 1 : Apa itu Fixed Deposit?

Ting~ Tong~ Ting~ Tong~
Alarm yang nek kunci (set) semalam senuz (snooz) doh beghape kali ntoh baghu ler nek terjage aghi ni. dua kali pulak tu. sekali maso nok bangun suboh, agak ler setongah jam juak ler alarm tuh memekak tapi nek dok sedar smpai ler doh setongah jam. lagi sekali maso nok bangun poie kelas tadi, nek set pukoi 8pagi tapi akhir2 (*translate last2) nenek tersodar maso pukoi 8.20 jugak ler. apo eh nok jadik kat nenek neh. dah tu dok dan ler nek nok pilih baju nok poie kelah tadi. maen pakei jolah apo pun. Serabut macam oghe baghu nok belajor pakei baju. hohoh

Okeh2. nek tokmaw doh ceghite psai aghi yang seghabut neh. Nek nok cakap psai
"Tahukah kamu tentang 'Fixed Deposit'?"
Takde ler, nek baghu abeh edit slide yang nok di present utk kelas sok. gerup nenek buek pasai 'Fixed Deposit'. Jadik untuk mengetest ke'pro'an nenek supaya buleh menjawab soalan2 jikalau sape2 nok tanye sok, nek nok ler teghangkan sedikit tentang investment in fixed deposit atau kite oghe Melayu nyebot nye sebagai pelaburan dalam simpanan tetap.
Beriply (*briefly) je okeh? ;)

Apa itu Fixed Deposit???
Fixed Deposit (FD) ni salah satu pelaburan dimana kito bukok akaun yang dinamakan 'fixed deposit account' dan memasukkan sejumlah wang untuk sesuatu jangka masa supaya kito buleh mendapatkan interest atau bunga sebagai pendapatan kito.

Kat Mano Nok Bukok Akaun FD???
Sonang sajo cucu2. Jikalau cucu2 nok teraii invest dalam FD, banyok bank2 kat Malaysia neh menawarkan FD contohnya Maybank, CIMB, Affin Bank, AmBank, HSBC, Hong Leong Bank, Public Bank, OCBC Bank, dan sebagainye (*jenuh nek nok cakap sume). Tapi ado juok company yang menawarkan  FD, tapi tok silap nenek kat Mesia neh tokde sangat ler. tok pasti ler ado ko tak. kat India banyok ler.  ;)
Haa! Tapi nilai minimum yang kome buleh masukkan dalam account tuh RM500, kurang tok leh yer.hehee. Pulangan yang kome dapek terpulang lah kat interest rate yang bank tu bagi. ade yang interest rate tinggi, ade yang rendoh. tapi ingat jugak, jangan dok syok nok pilih hok yang interest tinggi je, interest tinggi nuh ado gak maksodnyer, depa desperate no ler nok pakei duit komer jadik sebab tuh ler menawarkan interest yang tinggi, kalo doh interest tinggi nuh paham2 je ler risiko nye jugak pasti tinggi. berhati2 lah yer dalam membuat pilihan wahai cucu2 sekalian.

Nenek~ Nenek~ Ape yang Bagusnye Kalau Invest dalam FD ni?
oklah cu~ memandangkan cucu doh tanye macam interested jek, nek ceghite lah kebaikan nye. FD ni berbezo dengan investment (pelaburan) hok lain. Hok yang FD ni investment selamat yakni dio tokde ler tinggi no risiko nye macam investment2 lain seperti Unit Trust (amanah saham), Bond (bon), Common Stock, Preferred Stock (tok psti oghe kito pggil apo), dan sebagainye. Lepas tu bila kito melabur dalam FD, kito akan dibayor interest tiap2 bulan ataupun 4 kali setahun. Kalo hok laen tuh ado yang tokde interest, ado hok yang bayor 2 kali jo setahun, pastu ado yang doh habeh tempoh baghu ler kito dapek pulangan. Macam2. ish3

Dah tu, FD Memang Terbaek Lah Nek?
Aishh. idak juge cu~ setiap jenih investment mesti ado kebaikan dan kekurangan nye. samo juo mace manusio. tokde ler yang sempurno.
Nok tau ape yang tak baguih nye FD ni? "cucu : naakkk! naaakkk!"
Kalo kome invest dalam FD, dio tokde perlindungan sekiranye terjadi inflation (inflasi). Tau ape tu 'inflation'? Inflation tu bila negara mengalami krisis dimana duit banyok tapi barangnye tok cukop nok menampung sume keperluan oghe ramai. Nanti bilo terjadik ler inflation maso tempoh nok last2 doh kome menyimpan dlm akaun FD tu kan, kome punye pulangan akan jadik kurang dari yang sepatutnye. Ha! Ha! lagi satu akaun FD ni kome tokleh nok keluarkan duit suke hati jer. keno tggu tempoh matang dulu. kalo kome keluorkan jugak, kome keno bayor penalti tok silap nek interest yang kome terima akan dikurangkan sebanyok 1%. Ade lg satu, kalau kome melabur dgn jumlah RM100,000 atau lebih, kome keno bayor cukai 5%. tapi kalo kurang tok keno bayor pungg.

okeh ler cucu2 sekalian. setakat ni je kot yang nek nok terangkan. selebihnyo kalo kome dok pahe, komer leh tanyo nek yer. tanyo jolah kat mano2 pungg, kat FB ke, Formspring ke, kt comment atau chatbox blog ni pun buleh ajo~~
nek doh penat ceramoh doh aghi neh.sehingga ketemu lagi yo dlm 'neks entri' pulok. da~ daaaa~~ ;)

Mar 7, 2011

Jangan Pandang Camera~~~

wuuuuu~~ huhuuuuuu~~
menyeramkan dok title neh? heheh. cu sume nok tau nape nek buek post neh? sobab eh... NENEK NoK JOIN CONTEST JANGAN PANDANG CAMERA!!! WOOHOO!

(sesape yang nok join juge click ler gambo kat atas neh. meh ler join samer2 ngan nek, memeriahkan lagi contest neh )
nnt boleh ler nek masuk iklan power root dan cakap "saye menang mottorrr!" hahaha
lagipun ni 'fes taim' taw nek join contest. blogger yang dah established je yang buek contest dan menjadik. blogger yang amateur macam nenek ni jadik contestants jelah~ tapi best taw jadik contestant pungg. dapek market gambo2 kito yang tok beghape nok glemer neh kat follower2 blogger yang berstatus established tu.kang baghu ler oghe kenai kito. heheheheee. amacam? ok dok idea nek.haa.kome kene ekot jejak nenek neh cucu2 sekalian.nek doh lame make garam.hoho ^_^

ok ler...takmo cakap banyok2.meh nengok gambo yang nek nok publish kan utk contest tersebut.meh~

ni ha die gambo nenek yang nok dimuatkan dalam contest tersebut. heheee. malu ler~  ^_^
sila lah nilai yer gambo neh.aghap2 menjadik idaman kalbu para juri terhormat. maap ler nenek tokde pengalaman dalam menyertai contest neh jadik nek pun tok pro maner pungg~

okeh! sekarang mase untuk nenek memperkenalkan rakan2 blogger nenek untuk kome tatappi gambo mereka pula. silakan~ silakan~ ;)




Mar 6, 2011

Manusia ke Hewan neh?

Anok2. nek no kobar neh. kite kene layan binatang/haiwan mcm manusia jugak kerana mereka juga makhluk Allah. Jangan lah kite menyeksa binatang kerana mereka tidak berdosa. Allah menciptakan manusia ni berakal, kenapa kita perlu menyeksa binatang yang sangat innocent dan comel tuh? binatang takde akal tapi mereka ade perasaan. mereka juga tahu rasa sakit. mereka boleh demam, mereka boleh selsema, batuk, dan sebagainya. Kenapa ade manusia macam ni : ???

click kt link bawah ni nak nengok video tu
Perempuan Pijak dan Bunuh Arnab

nek seghiau kot nengok video neh.nek tok nengok abeh pun.rase nok nangeh. lagi2 bila arnab tu menjerit2. kesian sangat987654321. itu binatang yang sangat comel pun die sanggup bunoh, mcm mne pulak kalo binatang yg buruk? Nauzubillah~

setakut2 nek pun kt binatang kdg2 tu, takde lah nek terasa nak mnyeksa die. Nek sayang binatang mcm kucing ngn arnab tu, cume nek takut je bila die nak panjat2 kt badan sbb takut kene cakar. huhuu~ Malah nek sebak jugak bila arnab adek nek sekor doh mati mase raye cina ari tu sbb pnyakit fungus. name die 'si leper' arnab jenis Lionhead rabbit. mase nok mati tu abeh sume bulu die yang lebat mcm kucing parsi tu tanggal dah. kurus kering je arnab tu. dah sampai ajal die, takleh nok buat apo doh le. tp skrg mmg musim arnab kene fungus la.tgok arnab org laen pun ade fungus gk lagi2 kat kaki dan telinga. ari tu udah de pegi kelinik hewan, kasi injection untuk merawat fungus tu, tapi tak jalan jugak. ish3~

ni ler arwah si leper

 ni kwn2 si leper

wahh. bersantai pulak die yer

 dan mereka semua bermain bersama

 sexy back rabbit2. cantik kan?


ni ler nek nok pesan kat cu sume, jangan ea menyeksa binatang. bayangkan kalo kita yg diseksa macam tu, dengor segala tulang rusuk patoh2. ish! tak sunggup. manusia durjana je yang buat cmtu, malah bukan nama nye manusia lagi dah, dah seghupe hewan ugak ler sbb ade otak tapi tak berakal. ish3

Mar 5, 2011

comel tak? comel tak?

okeh3! nenek pon tak tahu ler nape aghi ni nek banyak idea pulak nok ceghite kt kome sumer. maybe sebab dah lame sangat tak update blog kot. hehe ;)

kali ni nek nok cucu2 sume tatap ler gamba nek mase mudo2 bergetah lg dolu2 nuh. sebonar eh nek penah post dah gamba2 sume neh mase oghang tengah active myspace dolu time tu. mase tu nek form 3 or form 4 ler.nek ade myspace blog.tuh yg nek post kt ctu mse tuh. tp ghase nye tokde yg tawu lg kot. hihihi. jadik, nek boleh ler share lg ngn kome sume...nengok taw, jgn tak nengok ;)

ha! sebelum tu nek nok pesan. korg nengok gambo2 tuh jgn bajet nek ni dolu2 aktres korea pulok eh. (perasan jap) hahah. tu mmg gmbo nenek tawu! ;D

ni gambo nek kat mane? ce teka ce teka.hihi. yippie!

yg baju putih belang2 nuh mok sedaghe nek.molek kan?ghase mcm nok ngorat. haha
ape2 pun, nek kacak tak dlm gmba neh? style kan bdiri tuh? tawu dahh.. =D

haaa.yg ni paling kacak.cermin mate einstein neh. hahah. time ni dajah 1.kne pkai spek dah.huhu~

jom maen panjat2 bersame nenek di kampung halaman! yey!
excited neh balik kampung

time ni persembahan tadika. umo nek 6 tahun. nek masok tarian melayu~ penuh kesopanan kan? heee

itu jela gambo2 yang ade dlm stok nenek buat mase skrg neh. nak nengok lg? takpe~ takpe~ nek paham kome tok pueh nengok oghe cumel bukan? heheh. nek kene pi scan ler lg gambo2 lame kt umah cani, isk kome nih nyusahkan nenek je ler.

ok lah. terima kasih cucu2 sume kerana sudi nengok nenek yg udah nok uzur doh loni. nanti jenguk ler nek lg yer? nek nunggu kome sume dtg lg okeh?


Wedding Theme

Tadi nek tokde keghoje dok pi nengok gambo2 wedding kwn plkn dlu. mcm best je kawen. (memang best pun.hehe) tp mule le nek mengidam nnt wedding theme nek nok kaler ape. nek mcm gemar kaler silver/grey. tapi nak padan kan dgn warne ape yep. tu le nek dok pkir2 dari td. skali nek doh dapek idea. warna silver dgn lavender pun cantek jugak kan...waaaaa.suweet nyeee~ tengok neh :-


siyes suka gila gown muslimah ni. simple but cantik kott. nek tak suka baju pengantin yg byk2 sgt bunga and rambu ramba. nek suka simple and nmpak elegant.

ni yang sexy punye gown.

ni pengapit sedang memegang bunga. kalo nnt kaya insyaAllah ler ade pngapit rmai2 mcm ni.harap2 jadi kaya cepat yer.amin~


tengok! dah ade kek utk nek dah.entah saper ler yg tempah khas utk nek. wah sangat suweeeet!!

Ni suasana dewan kawen kalo nek kaya semasa saat2 nak dekat kawen tu. insyaAllah


ni pemberian kepada tetamu. tapi ni saje2 je letak cni. tak tawu lg nk bg tetamu ape. nk cari something yg special and org tak buat lg

ni bilik pengantin yang simple je...takmaw byk munge2 yea


ni bunga pengantin. pastu nk baling ke belakang. hahak! berangan!


ni pun present utk tetamu



utk kad jemputan ni, kalo simple mcm ni pun ok je kan? nenek dah tau dah.mmg nnt kad jemputan nk buat sdri. tak nak tempah2, buat sdri lg best, dpt menjimatkan kos. boleh simpan duit utk pegi honeymoon. heee ;)

pendek kate, tak tau lah bila nek nok kawen. calon pun tak nmpk batang idong nyer lg. tawu lah nek rabun kan...harap2 cepatlah bertemu jdoh yer.kome sume tolong ler doakan nenek. nek nok kawen neh. hahah. tp yg penting nyer sebelum kawen kne abeskan blaja dlu. yes! go! go! kepada kawan2 yg dah kawin, semoga cepat menimang cahaya mata yer, and enjoy being a husband and wife.jealous tengok korang. huhuuu~

and kepada sesape yang nak keneng2 ngn sayer tu, call me! hahah (tak malu punye nenek!) ;D