Cucu Cicit Setia

Mar 23, 2011

General Lesson 1 : Apa itu Orchestra?

Sebelum tuh nek nok mintok maap ler banyok2 kat komer sume sebab nek dak gtaw dolu ape tuh orkestra maso entri lopeh. Yolah, nek tawu komer sume kan udoh pandei2 sume nyer kan? hehe. Tapi kepada sapo2 yang masih ragu2 lagi ape tu orkestra, sini ler nek nok toghangkan. ;D

Orkestra ni ialah satu kumpulan orang ramai yang memainkan alat2 muzik bersamo2. Biaso nyo lebih dari sepuloh oghang ler, lagi ghamai lagi sodap. Pastu depa salu dok main kat dalam dewan atau hall macam kat Malaysia ni yg femes Istana Budaya lah. Komer jgn ingt Istana Budaya tu guno nyo untuk buat teater je, buat orkestra pun buleh taw. Ade ler penah bapo kali tah ado orchestra kat situ. Alangkah bestnyo kalo nek dapek poie kan..tapi malang nyo nek tak dapek.huhuuu :'(

Nenek..Nenek..saye nak masuk orkestra lah.saye reti main drum~
Haishhhh. komer neh. maner ader oghang maen drum dalam orchestra. Tak syahdu lagi ler jadiknyer... Komer kalo nok masok orchestra, komer buleh main violin (biola), harp (yg mcm pari2 main dlm cite dongeng), piano, clarinet (adik beradik recorder), trumpet, drum pun ado snanyo tapi bukan jenis drum yang band tuh, drum yg dlm orchestra ni kasi bunyi denguuung je, dua tone je. ;) dan ade mcm2 lagi alat muzik dlm orchestra ni...

Tak Rock lah nek..lagu ape je yang boleh main.iiii.tak best!
Best je ler cu oiii~~ komer je tak penah dongar kot. Cube ler komer dongar sket lagu2 orchestra atau instrumental neh, mesti komer cair doh. Contohnye macam lagu Johann Pachelbel yang bertajuk Canon, best gilakk.hehe.pastu yg orang dah recompose jadik versi rock pun okey jugak. Pastu lagi komer dengor lagu Beethoven iaitu Fur Elise, lagu2 Johann Sebastian Bach, lagu2 Mozart, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, lagu Primavera oleh Ludovico Einaudi pun buleh. Sape2 tah kan namo yang nek sebut neh.Hahah. Komer try ler dengor. layannn..heheh. kalo komer tak dapek feel jugak tuh nek pun dok tawu ler mungkin komer hati kering kot.ish3...tapi yang pentingnye komer dengor dulu lagu canon tuh, bukan canon camera tu, ni lagu classical lahhh...


amacam? sodap dak? sodap kan? hehehee  ;D

No comments: