Cucu Cicit Setia

Mar 11, 2011

Mod Belajar 2 : Apa itu Bond?

Ok lah cucu2 kesayangan nenek, ari ni nek nok cite psal Bond. kome dok tawu lg kn bond tuh ape? sebelom nek terangkan, izinkan nek me'neutral'kan dulu hati nek neh sat naaa~

Okay. so now, the lesson begin~~~
Apa Itu Bond?
Wahai cucu2 sekalian, bila komer dengor 'Bond', nek tawu dah pe yg komer pkir. 'James Bond' kan? hahaha. Meh sini nek nok kobar, Bond tu ialah sejenis investment. Ade jugak bond yang dipanggil 'Sukuk'. Penah dengar 'Sukuk'? Tau ape itu? 'Sukuk' tu ialah Islamic Bond, maka ia menepatilah syariah Islam. Dengan meng'invest' atau dalam bhsa Melayu nye melabor dalam Bond neh, komer akan dapat pulangan nye dalam bentuk coupon, atau interest. Bond ni ade maturity date atau bhasa lain nyer tempoh matang, tapi ia tidaklah sekejap, minimum 3 tahun dan ke atas.


Wahai Nenek, Macam Mane Kite Nak Invest dalam Bond?
Wahai cucu, Bond dijual over-the-counter atau melalui kaunter, iaitu komer boleh pegi ke mano2 stockbroking firm atau investment bank seperti OSK, Maybank, Alliance, dan sebagainye. Untuk pengetahuan cucu sekalian, banyok doh investment bank kat Malaysia neh, jadik komer tok perlu ler ghisau yer. Dan lagik satu, kerajaan pun ade menawarkan Bond taw, contohnye macam bond Bond Simpanan Merdeka, CAGAMAS, Bond Khazanah, dan sebagainye. Untuk invest dalam bond2 kerajaan neh, nek tak pasti sangat ler tapi  rase nye kene berurusan dgn Bank Negara kot.kalo tak silap nek ler kan..

Kami Boleh Invest Dalam Bond Tak Nek??
Haa...hok ni lah yang nek nok gtaw neh, buleh tu buleh cu, tapi jarang ler oghe persendirian invest dalam bond. Selalunye company2 yang beli bond neh. Sobab nyo lah kan, bond neh dijual dalam unit yang bosar, jadik ongkos nya jugak iya bosar lah yo.

oklah komer, nek tok tawu nok hbaq pa lagi dah. lani kalo cucu sumer nok tawu pape lebih lanjut, tanya ja nenek ye, nek akan cuba jawab sejauh mana yang nek mampu. Okeh, next time kite blajo psai lain pulek ye ;)




1 comment:

fifie said...

Awak nie student banking ke ? Hehe, btw thanks for the info. I've learned about this too back when I was in diploma tapi semua dah lupa. Kuikui