Cucu Cicit Setia

Mar 26, 2011

Mod Belajar : Apa itu Mutual Fund?

Komer penoh dengor dok 'mutual fund'? alahhhh..yg Public Mutual tu ke.yg Public Bank punye tuh.msti penah kan? Public Bank tu yg org slalu dengor tp snenye ado berpuloh2 lg agensi yang menaworkan mutual fund neh..
Maso komer dengor 'mutual fund' ado dok komer tertanyo2 menatang apekebendenye tuh? Haa..ni ler yg nek nok gtaw komer sbb nek tawu ghamai lg org tak tawu psal menatang2 yang ade dalam investment neh contohnye seperti 'mutual fund' ni lah.yang oghang dok cakap selalu cume "nok melabor saham..nok melabor saham".tp bukan saham tu yg dilabor.depe labor saham ayor besor.HAHAHAHA.

Nekkk~ bgtau la Mutual Fund tu ape...
Mutual fund tu iolah investment bank kumpulkan duit yang komer dan pelabor2 lain invest tu dan gunakan semua duit2 yang banyok2 tu untok invest pulak dalam pelbagai jenis pelaburan yang lain contohnya dalam stocks, bonds, dan money market (nek tak ajar lg kn yg ni ;D)..paham dok? contoh mcm ni ler ; komer letak duit kt mutual fund, komer ade 1 share dlm mutual fund tu, tapi mutual fund tu ado banyok2 lg share dalam banyok2 pelaboran sebab diorg pegang banyok2 duit dari banyok2 pelabor yg lain, bukan komer pnye sorg je.hehe..

Ohh..mcm tu..Mutual Fund ni ade kat Public Bank je ke nek?
Aihhh..idak le.banyok lg la syarikat lain yang menaworkan mutual fund smpai tak laghat nek nok nyebot satu2.kalo komer nok tawu kome buleh click sini (list of Malaysian Shariah-Compliant Funds) hok tu baghu list fund yang ekot shari'ah.ado laie banyok fund yang tok ekot shari'ah punye tapi komer nengok jela hok tu dlu, takkan komer nok invest dlm fund yang tak halal..

Nek ckp Mutual Fund ade banyak. Mcm mane nk invest nnt tak tau dah nak pilih yg mane~~
Lahhhh...komer kalo nok tawu mutual fund yang mano terbaek utk komer, tengok lah dulu pado komer punye tujuan atau objektif. Komer nok dapat pulangan dlm jangka maso panjang atau pendek. tak pun komer kene amek kire jugak komer nok pulangan yang tinggi dgn risiko yang tinggi atau komer tak sanggup hadapi risiko tinggi jadik dpt pulangan sederhana jelah...

okeh..nek nok kuar jap.nnt lain maso nek sambung lg caro2 nok pilih mutual fund yer cucuuu~~

No comments: