Cucu Cicit Setia

Jan 16, 2011

Fashion

Hai cucu-cucu sekalian...


Hari ni nek nak ckp psal opinion nek tentang pesyen ni. Nek tgok oghe2 sekarang neh mcm2 pesyen ade. Ade yg pesyen nk kne pelempang, ade yg pesyen anok daghe lari dari ghumah, ade pesyen buang2 anok. Tapi bukan pesyen tu yg nek nak kobar neh. Nek nak kobar psal pesyen baju, kasut, rambut, senang cite bab2 penampilan diri lah ye.

Pnah tak oghe ckp kt cu "kau ni tak pandai berpesyen lah!" ataupun "u are a fashionista!" . takpun cu yang ckp kt oghe cmtu?pikir lah ye~

Bagi pendapat nenek, pesyen tu bukan lah sesuatu yg ikut trend, up to date, atau pun barang2 branded n mahal semata. Nenek rase, sume orang adalah berpesyen atau pun bak kata omputih 'fashionista'. Setiap orang bebas tentukan pesyen ape yang dia nak gayakan dan suke hati die lah nak same ngn orang atau nk ade gaya tersendiri. Tidak semestinya pesyen yang menjadi 'trend' masa kini tu sajalah yang dinamakn berpesyen, sume baju, pakaian, kasut, dan sebagainye ade pesyen die. Kalau tak, nape syarikat produce pakaian amek 'pesyen designer' bkerja? Memang lah ade org yang pkai baju besar2, tak fit, labuh2, dan kadang2 ade yang ckp kt mereka2 tu "serabai/selekeh lah kau ni!". Di sini nenek nak pesan, kalau kamu terdiri drpd 'mereka2' yg dicakapkn selekeh/serabai tu, pedulik kan je diorg tu, cakap kt diorg "ah, lantak aku la! i loike serabai/selekeh fashion". itu bermakna kamu sedang menggayakan pesyen selekeh/serabai. bukan bermakna kamu tak tau berpesyen. kan?kan?kan?

Lagi satu kejadian, orang tegur kamu "iii..beg brand ape ni?xiaobang? euww.low class". itu pun satu lagi 'attempt' utk menjatuhkan pesyen yang kamu peragakan. persyaitonkan semuanya~ kamu ade hak nk pkai ape yg kamu nak. ade kah kamu gunakan duit die utk beli semua barang xiaobang (*hentam nama brand china ;D) yang kamu minat tu?tidak bukan? jadi, tunggu ape lagi, voice your opinion lah cucuku~ cakap kt depe "dis is my pesyen. i loike low class stuff.i love xiaobang! roxy?euww.high class.werkk" . advance tak jawapan tu cu?bak kata kwn nek 'agedebance!'. sekali cu jwb mcm tu kt die, terkelu lidah die nak berkata2.tengok2 esok nye die pi beli barang brand xiaobang tu. hahaha

Kepada cucu2 yang suka mengkritik pesyen org lain diluar sana tu, henti2kan lah ye. Tiada manusia pun yang tidak berpesyen ataupun tak pandai berpesyen. Yang penting org tu hepy dengan apa yg die peragakan, tu pun dah cukup utk buat die dlm kategori org berpesyen. Fesyen jugak bukan lah dinilai dari jenama, atau nilai harga nye. Kadang2 barang yg murah atau 'affordable' tu lagi cntik taw.

ok lah cucu2 sekalian. jumpa lg di next entry ye~ da daaa~ ;D

No comments: