Cucu Cicit Setia

Dec 23, 2010

Hello Pahang!

Ni lah mulo2 nek nok cito kek cucu2 nek sumo. Nek ade pegi Raub masa 21disember2010 yang lalu. Nok poie tu tibo2 jo, onyang kamu tak bgtau nek pun nak pegi Raub,Pahang tu sbb demo meme tak plan langsung pun. Saje nok jumpo pokcik,mokcik kepada onyang kamu dah lama tak jumpo. Nek pun pegi la ikot jugak. Perjalanan mula pkul 9.40pm sampai sana pkul 11.30pm. Masa ondewey tu lalu la kat Gombak, Genting, Janda Baik, Bentong, BENtong, BENTONG, eh,nek dah cakap ea? ha,lepas tu baru la smpai Raub. Dah lama nek tak jalan situ, last pegi kalo tak silap nek mase nek umo tingkattan 3 kot. Mase tu nek tak hirau pun ape bnde yang ade kat tepi2 jalan tu. Kali ni la baru nek nak peghati ape yang ado kt pahang tu. Jalan die~ mak aih..lebih dahsyat dari jalan highway lepas tol Ipoh tu, bersimpang sior, berbukit, turun bukit, naik bukit, kereta laju, byk lori. ish3~ sesak nafas nek tgok jalan tuh. Yang paling nek heran mule2 tu, ade pulok signboard kat highway tu tulis "Dilarang Menjaja Disini". first time nenek nmpk, hanye ade kt pahang je kot kalo tak silap nek. bukannye satu je taw signboard tu, malah byk lagi ade, rase nye dalam lima keping kot sepanjang nk smpai ke genting tu. Pastu nek jalan punye jalan lagi, tibe2 nek nak tegelak pulak bila ade lagi satu signboard  yg tulis "Gerai Lemang Di Hadapan". Bukan signboard mcm yg kedai2 buat tu, ni signboard kt highway mcm yg tulis "susur keluar ke ---" tu, atau yg tulis "perlahankan kenderaan anda", atau "Had Laju 110km/h". Tapi nek tak dapat nk tunjok gambo bukti nye sbb mase nek pegi tu malam, maklum la camera nek zaman dolu2 old pesyen dah, tak boleh emm~ ape ke namenye, ha! tak boleh nak pelesh2 tu. nek idak le tau nak nyebot nye. Pastu nek ni dah le rabun ayam, mane nok nmpk dgn lampu jalan nye pun takde sepanjang nenek nak pegi Raub tu. Ha, yang nek nok kobar kan ni, nek excited sgt sbb meghase naik kuda. mane idak nye, melambung2 jalan nye seghupe naik kuda dah cu.sodap laie tu.
Tapi kan, mase nek lalu kat Bentong tu, nek teghingat lo jugak eh kt bekas kekasih nek zaman mudo2 dolu. nek tobayang2 lah apo eh dio ponah cakap kt nenek maso dolu2 tuh psal tompat dio dudok. idak le, nek nok tgk la mcm mano ghupe nye tompat tuh. oklaaa kn buek nampung nok beli boras tu buleh lah eh, tapi kalo cucu2 nenek nok boli Big Apple ke,tok dapek lah den sobab aghapkan kfC jolah yg ado kt situ, mcD pun takdo la eh.
Tapi nenek tgk, pekan Raub mcm lg best je dari pekan Bentong tu. Cu nok tau napo? sobab kat pekan Raub ado dataran.alaaa.mcm dataran merdeka tu,tapi kcik laie lah kn. nek tau cucu nenek neh suko main laghi2 kt padang kn?ha.best la tu. Yang nek nak kobar kan laie neh, cu jgn ghiso la ye psal engviromeng kito neh, kt pahang nuh banyok laie hutan2 simpan, mane2 je wlaupun ado bangunan2 tggi ko,rondah ko,mosti ado hutan2 ea kt belakang dio, cu jangan ghiso. ;D nek ado pelik satu bondo lg neh. dio ckp hentian bentong bosar eh ado mcD lg tokleh nok dilawan dek hentian Tapah tu. tapi yang nek napok ado toilet hok kocik je kt hentian sebelah bentong tu. hentian genting sempah adolah mcD nye tokse nok cakap la kn. ok lah cucu2 sekalian, kome tatap le gambo yang nenek letak kt bwah ni ye ;)




















4 comments:

adlin safiah said...

hahahah...
best nyer citer nenek...
x sangke dah jadi nenek...
kih..kih...kih..
and..rabun ayam..
lepas tu ade plk perkataan baru..
flash jadi pelesh..
mmg era 20-an lah...

safey said...

hahaha ;D
xde.ni kan nk bg anak cucu nnt bace.nenek la jadinye

adlin safiah said...

hmm...
hrplah blog ni x kan lupus ye nek

safey said...

hehe..same2 lah kte doakan ye.moga2 tgn nek ni kuat laie nok taip2