Cucu Cicit Setia

May 5, 2011

Kenapa macam tu?

Akhirnye...berjaya jugak nenek buat banner nenek sendiri untuk belog usang neh. Hahah..selama ni pakai cikai2 je.banner pun takdak.dok malas ja keja, 'bizi' konon. Bukan pa cu~, nek kalo nok ngadap laptop 'dezain2' apo kobondo mende alah semua tuh keno lah amek maso banyok sket daghi biase. Almaklum lah, nek kan dah tuo, mano lah reti sgt pakai2 laptop neh, nok menaip pun amek maso lamo jaaaa...adoihhh

Tapi banner ni jelah kot yang nek mampu buat.simple2 ja..janji ado ok? hehe ;D

Hok yang kiri sekali tu nenek, dan yang lain2 tunggang tebalik tuh cucu-cucu nenek semua yang comel lote ni haaa.. ^_^  Malas2 nenek ni pun, macam2 jadik dah aih. Nek dah buat logo, banner, banner contest, apo laie eh...ha.gambo nenek yang trang tang tang kat penjuru atas sebelah kanan tuh..jenoh aih nok buat semua tuh, makan masa taw dak.lagi2 untuk 'bizi' woman mcm nenek ni ha..(*bizi watpa tak taw)

Haaa...udoh alang2 nenek dok ceghite kt komer pasai banner2 ape kejadah sume tuh, nek nok taw pe pendapat komer pasai sikap kawan baik... Iyo ler, dalam entri nenek yang lopeh, kan nenek doh ajor komer pasai memilih kawan, jadiknyer sudoh tentuler komer doh pandai dah sekarang. Heee

Situasinya ;
Komer ado sorang kawan rapat, okeh contoh lah komer laki dan kawan rapat komer tu pompuan, atau pun 'vice versa' (*eceh.nenek dah pandai speaking london maaa) hahah...kiranya lain jantina lah. pastu kwn rapat komer tuh ado ler 'marka'. Taw dak 'marka' tu apa? yang tak taw tu buat2 taw ja noh..hahah..Pastu nak dijadikkan ceghite, marka kawan ampa tuh dok block ampa dari akaun kawan ampa tu kat sebuah laman sosial (eg: myspace,twitter,facebook). Lama dah tapi ampa tak sedaq sbb ampa mmg kadang2 ja contact dgn kawan rapat ampa tuh. Tiba2 ampa rasa mcm pelik pasai dah lama mcm tak contact kwn ampa tu secara online. Ampa pun carik lah dia kt frenlist tapi tak jumpak. Search pakai email dia pun tak jumpak jugak, ampa pun stat lah pikiaq yang mungkin kawan ampa tuh dah takdak akaun kat laman sosial tuh. Takpa la kan..

Skali ampa kuaq ngn kawan ampa yang lain, borak2 tersebut lah pasai kawan rapat ampa yang sorang tadi tuh. Ampa pun tanya lah depa si budak tuh dah takdak akaun kat laman sosial tu ka?. Tapi malangnya depa jawab, "Ade lah.aritu aku chat kt situ lah" Awat kat ampa dok 'search2' tak jumpak jugak. Aish mmg cilake lah kan kwn rapat ampa tuh, nak makan kasut ka. Skali ampa pun tanya lah betoi2 kat kawan rapat ampa tuh dia watpa kt akaun dia. Dia pun check2 skali dia habaq marka dia yang pi block ampa. Memang pelaq ah kan apa tah yang dia dok dengki sangat kat ampa, padahai ampa jarang kot contact ngn kwn ampa tuh pastu ampa pun kalau dok borak2 ngn dia pakai 'aku engkau' ja... Pastu ampa dah la tak kenai langsung pun kat marka kawan ampa tuh yang dia pulak tiba2 dok gatai nk block. Mesti rasa nak habaq ja kat dia :

"oi ang ingt aku gila ka nk kat marka ang tuh?aku stakat kawan ja buleh la.kalau nk lebih tuh aku tak teringin lah wey.Ang toksah nak garit sgt ah. Takot sgt aku rampas marka ang pasai pa.kalo aku nk dah lama dah aih ang tak dapat. Aku tak heran pun lah"

Hahahah...macam-macam orang ada taw sekarang ni cu~ Ado hok macam desperate, ado hok neutral ja, ado hok nok single, ado gak hok yang nok kawin... Tapi semua tuh lumrah alam lah kan, manusia ada nafsu dan akal. Bila nafsu menguasai, memang parah lah. Tu sebabnya kita kena belajar cara gunakan akal dgn sebaiknya, bukan hanya ikutkan nafsu je. Lagi2 kaum perempuan yang ado 9 nafsu dan hanya 1 akal ja. Lagi sng la nafsu nk menguasai diri...

Jadik, pesan nenek kat komer semua, belajar lah elok2 ye agar nanti ampa suma jadik insan yang berguna dan bukan hanya tau nok tuding jari atas salah orang ja...
bak kata orang inggeris atau lebih glemer 'omputih' ;

When you point your finger at somebody else, remember there are 3 more pointing at you.

7 comments:

nelly said...

lawa la ^^

[k]o{q}i[n] said...

ok je...dri koqin punye banner yg ntah ape2 ntah...huhu..btw, nice blog..

Nenek Fasola said...

thanks nelly and koqin...heheee..btw,koqin pnye banner lg cantik la.mne ade ntah ape2

Arpiiz said...

awat pulak muda2 lagi dah jadi nenek ni.. kompius jap..huhu

agak2nya dia tu jeles kot..

Nenek Fasola said...

@Arpiiz :
hahah..saje je nk practice jd nenek

pasai yg ceghita tu noh? tp nk jeles pasai pa tak taw

My MiRa said...

comeynye...kite nak jelous boleh tak??heheh

Nenek Fasola said...

tak comey sgt lahh.takde mkne nye nk jelous..hahah..tq Mira ;)