Cucu Cicit Setia

May 4, 2011

Teladan Memilih Kawan

hai cucu2 nenek semuo.. aghi ni meh nenek nok cite kt ampa pasai soghang budok ngn kawan2 yg dio doh penah berkawan...nek tawu, tajuk nye memang idok le menarik mane punn.tp ce komer baco dulu nek nok cite neh..hehee

Kadang2, kita suma buleh dapat kawan yg baik ghupe dan baik budi pekerti, deme sume ler yang buleh membawa kita ke arah kebaikan. Tapi ado jugok hok yg berkawan ngn oghang yg tak baik. maksudnye, die punya budi pekerti tak elok la contoh mcm bersosial, berclubbing, bergaul bebas laki pmpuan tanpa batas. Sume tu akan bg "influence" yg tak baik kt kita.

*gambar hiasan semata

Tapi apa2 pun, kita sendiri yg tentukan dgn siapa kita nk berkawan. Kadang2 kita dah kwn dgn orang2 yg baik, tapi masalah pulak kt sikap die. Contoh, ado soghang budok tu, dio kwn rpat la ngn dua oghang. Dok asrama. Pegi klas depo bertiga ja.mmg mcm rapat lah. tp yg sorg ni dok melepak ja bila yg lain dok buat kerja.setiap kali mmg mcm tu.Yang sorang lg pulok dok balik ja hampir tiap2 minggu.tapi bukan tu masalahnya.Masalahnya dia taw yg budok ni dok jaoh dari ghumoh mok pok dia, apa salahnya dia ajak balik skali ka. Padahai depa suma dok pi makan skali, pi mana2 skali masa kt asrama tu. Kwn dia tak penah pkiaq pun pasai budok tu nnt p mkn sorg2 ka apa ka..lepas tu pulak,padahai kawan dia tu penah ja p ghumoh budok tu masa mok pok budok tu dok dkt.tapi bila mok pok dia dah pindah jaoh,tu yg dia jarang balik..mmg kadang2 tak paham jugak kawan ni mcm mana kan?...

Tapi bukan tu ja..ada jugok kawan yang tikam kawan dari belakang. Ada satu hari tu, yang si kawan ni memenohkan masa lapang dia dok buat akaun "fake" kt satu laman sosial ni, hajat dia nk kenakan sorg neh la,   pastu pasai pa tah tak taw dia dok ckp kt org yg dia nk kenakan tu, si "unknown" tu, kata die asal kt satu tempat ni,contoh la "muar". yang si budak ni.eh susah pulok.okeh2.kita namakan si buat akaun tu "A", si kawan kpd pembuat akaun tu "B", si unknown yg mangsa tu "C".

Mula cerita, "B" duduk asal dari Muar (*contoh) dan hampir semua budak2 kelas dia taw yg dia asal dari Muar. "A" pulak bgtaw kt "C" melalui fake akaun die yg digunakan sbg penyamaran dia tu, kata dia asal dari Muar. "B" tak taw apa2 pasai akaun tu sbb "A" buat sorang2 ja. Tak rasa ke kalau "C" dgr "A" asal dari Muar nnt dia akan ingt si "B" yang dok pekena dia? apa benda la kawan mcm tu.tak paham betoi. Lepas tu beberapa hari kemudian dia dok cerita dgn bngga dan syok yang dia dok pekena "C" dgn fake akaun pastu dia suruh "B" baca mesej2 yang dia pekena tuh. Bila "B" baca, nmpk dia habaq kt "C" dia dok Muar.  "B" pun tanya lah dia pasai pa dalam banyak2 tmpat kt Malaysia ni dok pi letak tmpat aku?nk ekotkan bukan femes pun "Muar" tuh,bandar kecik je.."A" buleh pulak jawab;

 "eh,ang dok "muar" eh?hehee.lupaa.."

selamba badak je kawan cmtu.dah kawan tiga tahun tapi bagi alasan macam tu.tolong laaa..tak munasabah langsung lupa kwn sndiri dok mana sedangkan budak2 kelas yg lain yang tak rapat sangat pun boleh tau si "B" tu dok "Muar" (*contoh). Memang stok nak pekena kwn sendiri. saat tu, "B" jadi tak percaya semua org yg kt situ dan dia penah ckp bila dia abeh ja blajaq kt situ, mmg jgn harap dia nk contact kwn2 dia tu dah. Tikam orang dari belakang, macam tu ka kawan? ish3...




Tu la nek nak habaq kt cucu2 semua. Bila carik kawan tu pilih la yang elok2, perangai elok, akhlak pun elok. Nanti takdak la susah kat kita.

Tapi saya dah jadi kawan rapat dgn org tak baik. Macam mana nek?
emm...kalau cmtu takpa la..kalau komer kuat, komer teruih terang ja kat kawan komer tu yg komer tak suka cara depa. Pastu komer jadik ler ketua yang membimbing depa ke arah kebenaran. Alaaaa.setiap orang ada sifat kepimpinan, komer mesti buleh punya..yakin pada diri! hohoho

No comments: